top of page
  • Forfatterens bildeVilBidra

7 helsegevinster seniorer får ved å jobbeEtter et langt yrkesliv ser mange fram til pensjonisttilværelsen. Men etter noen uker, måneder eller år kommer for mange et savn om å kunne jobbe. Å jobbe er ikke bare lønnsomt, det er faktisk sunt, i hvert fall om det er lystbetont. Her er 7 grunner til hvordan det å arbeide for pensjonister kan


bidra til et bedre og lengre liv.


1. Arbeid gir mening

I en studie fra 2009 fant man én faktor som gikk igjen med de som ble over 100 år. De fleste levde et liv med et sterkt formål. Et formål om mening. Å ha et sterkt formål er i andre studier vist seg å redusere både hjerte og karsykdommer samt Alzheimers. Formål og mening kan skapes på mange måter, gjennom relasjoner, familie, og hobbyer, men også gjennom arbeid og det at andre trenger deg.


Å stå opp om morgenen og møte opp til avtaler, gjennomføre en jobb og møte kollegaer, kunder og andre kan gi positiv livsenergi og bidra til at du lever lengre og bedre. Det er også gjennomført flere studier som viser at eldre på sykehjem som får ansvar for planter, dyr etc. lever bedre og lengre fordi ansvar, mening og det å vite at andre trenger deg, er positivt i menneskers liv.


2. Styrke sosiale relasjoner

Ensomhet er en av de «store folkesykdommen» blant eldre. Rekordhøy TV-titting er ofte et tegn på å koble seg av verden og ikke ta aktiv del i den. En jobb er en enkel og praktisk måte å treffe nye mennesker på samtidig som eksisterende relasjoner bygges. Om du blir ansatt i VilBidra får du ikke bare mange kunder du kan bygge relasjoner med, men også kollegaer over hele Norge som er som deg. Gode kollegaer er viktig og kan bidra til at du får et mer meningsfullt liv.


3. Fysisk aktivitet

Mange typer jobber innebærer fysisk aktivitet. Det er gjennomført utallige studier som har sett på sammenhengen mellom det å være aktiv og livskvalitet. Å komme seg ut i ulike typer jobber og aktivitet kan bidra til både bedre kondisjon og økt muskelstyrke. Et godt råd er å se på reisen til og fra jobben som en aktivitets-økt og vær så aktiv som mulig mens du jobber.


4. Mental fokus

Det er ikke nok med en sunn kropp, du må også holde hjernen i form. Kryssord, Sudoku etc. er eksempler på aktiviteter du kan gjøre hjemme, men forskning viser at å ha en jobb kan ha en enda større positiv effekt. En jobb vil automatisk skjerpe deg, og sørge for at du må være mentalt til stede. Du må løse opgaver, møte andre i en profesjonell sammenheng og må være tilstede og forholde deg til andre.


5. Mindre slitasje i samlivet

Når begge i et forhold plutselig blir pensjonister og får mer tid sammen, oppstår det ofte irritasjoner og konflikter. Slike konflikter går utover livskvalitet og helse. Har man en jobb å gå til noen dager i uken kan det være som balsam for forholdet. Resultatet er litt mindre tid sammen, men mer og prate om.


6. Nye ferdigheter

Stagnasjon er ikke bra for humøret og helsen. Å måtte lære seg noe nytt er noe de fleste ser på med skrekkblandet fryd. Skrekk for å vise at man ikke kan, eller kanskje ikke klarer å lære seg det nye. Fryd fordi det å være i utvikling er krevende, men gjør godt. Om du tør å kaste deg uti det vil du aldri lenger være den samme.


7. Færre økonomiske bekymringer

Økonomiske bekymringer går utover både livskvalitet og helse. Ved å jobbe, tjener man penger eller kan spare opp til tjenester man selv trenger senere. Noen tusenlapper ekstra i måneden kan være forskjellen på bekymringer og ro.


Kilder:

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/why-life-purpose-important

http://secondwindmovement.com/social-interaction-for-seniors/

https://www.salmonhealth.com/blog/senior-mental-health/


19 visninger
bottom of page